Jac Maurer speurt naar het verleden van een Nederlands/Belgisch/Duitse auto

Op 17 maart kwam Jac Maurer langs in Helmond. Jac is een goede bekende, hij heeft ons bijvoorbeeld twee dagen lang geholpen op onze stand tijdens de Interclassics in Maastricht.

Jac kwam niet alleen een schenking brengen (waaronder een flinke stapel nummers van de Renograaf, het blad van de Nederlandse Renault-club) maar hij kwam ook speurwerk doen.

Zoals velen wel weten, is Jac al jaren bezig om diverse aspecten van de autogeschiedenis van Limburg te beschrijven. Bovendien heeft hij een boek geschreven over de geschiedenis van Renault in Nederland en daardoor kent hij Garage Central uit Maastricht goed. Dat was niet alleen rond de Eerste Wereldoorlog de importeur van Renault maar ook van het Belgische automerk Nagant uit Luik.

Al heel lang staat in het Louwman Museum een indrukwekkende Nagant uit 1911 die nieuw is geleverd door Garage Central. Het bijzondere is niet alleen dat deze auto in vrijwel originele staat verkeert maar ook dat hij een Duitse carrosserie heeft.

Jac probeert nu meer te weten te komen over die Duitse koetswerkbouwer. Volgens papieren van het Louwman Museum zou de carrosserie door de firma Buntesnasen uit Aken zijn gebouwd. Maar in oude kranten en in de Autokampioen van 1950 (die Jac bij ons heeft geraadpleegd) wordt als carrosseriebouwer de Hofwagenfabrik in Aachen genoemd. Helaas blijkt het lastig om iets te vinden over deze firma’s. Wellicht weet iemand meer?

Translate / Vertaal »
error: Content is protected !!