Open huis NCAD met lezingen over de pionierstijd van de auto in Nederland

Zoals elk jaar houdt ook dit jaar het Nederlands Centrum voor Autohistorische Documentatie een open dag. Deze zal plaatsvinden op zaterdag 25 september, tussen 10 en 16 uur, op de Automotive Campus in Helmond. Belangstellenden kunnen een rondleiding krijgen door een deel van de collectie en een impressie krijgen van de boeken, tijdschriften, foto’s, folders etc. die het NCAD sinds 1998 heeft ontvangen en bewaart.

Bovendien worden er op deze dag een vijftal lezingen gehouden, die gratis toegankelijk zijn. Deskundige sprekers zullen diverse facetten bespreken van de vroegste periode van de auto in Nederland. Over de vraag wanneer het automobilisme in ons land begon, kan lang getwist worden maar feit is dat in 1896 de Haagse fotograaf Zimmermans een auto bestelde bij de firma Benz in Duitsland en dat deze auto in mei van dat jaar per schip in Arnhem werd afgeleverd. In 1996 werd dan ook ‘100 jaar auto in Nederland’ herdacht; dit jaar kunnen we daar ‘125 jaar’ van maken.

De lezingen worden gegeven door Nederlandse autohistorici. Ariejan Bos vertelt over een evenement in 1898 waardoor velen in ons land voor het eerst auto’s zagen rijden: de wedstrijd Parijs-Amsterdam-Parijs. Giel van Hooff schetst de opmerkelijke autobouwplannen die Koos Aarts uit Dongen had. Anton Janssen spreekt over autopionier Aertnijs uit Nijmegen, een van de eerste automobilisten en autohandelaren. De lezing van Jac Maurer gaat over de rol van Maastricht in de begintijd van de auto. En Paul Vlemmings – die vorig jaar sprak over de eerste motorfiets in ons land van Jos van der Meulen (1895) – schetst hoe deze Helmondse pionier zich ook met auto’s ging bezighouden. Vincent van der Vinne zal aanwezig zijn om zijn nieuwe boek ‘125 jaar auto in Nederland’ te promoten.

Voor bezoekers zal het NCAD ook een kleine tentoonstelling inrichten van documenten die met de begintijd van de auto in ons land te maken hebben. Bovendien zal een keur aan boeken uit de ‘dubbelencollectie’ van het Centrum te koop worden aangeboden.

Translate / Vertaal »
error: Content is protected !!